Kumppanuus ja yhteistyö

Kustantaja on kirjailijan kumppani

Kirjan tie näppäimistöltä kirjakaupan valikoimaan on pitkä ja vaatii monen ihmisen panoksen.

Kirjailijan tärkein yhteistyökumppani on kustannustoimittaja. Usein oletetaan, että kustannustoimittaja on vain kielenhuoltaja, joka korjaa kielioppivirheet ja laittaa pilkut paikoilleen. Sitäkin toki tehdään, mutta lisäksi kustannustoimittajan työ sisältää paljon muita tehtäviä. Käsikirjoitusten lukemisen ja kommentoinnin lisäksi kustannustoimittaja kannustaa ja rohkaisee kirjailijaa, pitää yhteyttä ja auttaa käytännön asioissa. (Lue lisää kirjailijan ja kustannustoimittajan suhteesta.)

Kirjailija ja kustannustoimittaja eivät ole ainoat ammattilaiset, joiden työn tuloksena kirja syntyy. Graafinen suunnittelija luo kirjan kannen ja sisuksen typografian. Valmis teksti taitetaan. Mukana voi olla myös ylimääräisiä lukijoita, kuten oikolukija, sekä lisäksi mainontaa, markkinointia, viestintää ja myyntiä hoitavat ammattilaiset. Taloushallinto ja logistiikka ovat lukijalle näkymätön mutta olennainen osa kustantamon työtä.

Kustantamoiden tehtäviä esitellään tarkemmin täällä

”Kustantaja vie oppimateriaalit kouluihin, opettajille, verkkoon ja kirjakauppoihin: ilman kustantajaa hyvätkin käsikirjoitukset jäisivät oppimateriaalintekijöiden tiedostoihin.”

- Hannele Cantell

”Kustannustoimittajaan on ennen kaikkea taiteellinen luottamus.”

- Riikka Ala-Harja