Kirjan syntyprosessi

Tässä kappaleessa käsitellään yleistä kirjallisuutta. Oppimateriaaleista voit lukea lisää tästä.

Ideasta teokseksi

Kaikki lähtee hyvästä ideasta. Kirjoittaminen on monelle rakas harrastus, ja moni myös haaveilee kirjailijan ammatista, haluaa saada teokselleen lukijoita ja parhaassa tapauksessa elättää itsensä kirjoittamalla. Kustantamoihin tarjotaan satoja, jopa tuhansia käsikirjoituksia vuosittain. Kaikkiin tarjottuihin käsikirjoituksiin tutustutaan. Kustannustoimittajat ja -päälliköt valitsevat käsikirjoituksista parhaat ja kustannusohjelmaan sopivimmat. Joskus hyväkin käsikirjoitus voidaan joutua hylkäämään; syynä voi olla, ettei teksti sovi kustantamon linjaan.

Kirjat ovat yksilöitä kuten niiden kirjoittajatkin. Kirjantekoprosessi ei koskaan toistu aivan samanlaisena, mutta se voi edetä esimerkiksi näin:

• Viimeistään 8–12 kuukautta ennen ilmestymisajankohtaa tehdään kustannuspäätös. Kirjan tuotanto aikataulutetaan ja tehdään alustava markkinointi- ja myyntisuunnitelma. Kirjan kirjoittajalla on tekstistään alustava käsikirjoitus ja graafikko alkaa miettiä kirjan ulkoasua.

• 5–9 kuukautta ennen kirjan ilmestymistä käsikirjoitusta työstetään. Sidonta- ja muut tekniset tiedot ovat selvillä, ja kansisuunnitelma ja esittelytekstit valmiina. Teoksen graafista ilmettä ja myyntimateriaaleja ryhdytään toteuttamaan.

• 3–6 kuukautta ennen ilmestymispäivää kirjan sisältö viimeistellään ja samalla suoritetaan mahdollinen kuvankäsittely. Ennakkomyynti aloitetaan. Kirja esitellään medialle.

• 2–6 kuukautta ennen kirjan ilmestymistä kirja taitetaan ja kaikki painoon lähtevä aineisto tehdään valmiiksi.

• 0–3 kuukautta ennen ilmestymispäivää panostetaan myyntiin ja markkinointiin. Kirja valmistuu painettuna tai sähkökirjana ja se matkaa jakelijan välityksellä kauppoihin ja lukijan käsiin.

Vaikka puhumme yleisesti kirjasta, on muistettava, että kirja on saanut viime vuosien aikana uusia muotoja. Se ei enää ole ainoastaan paperia kansien välissä, vaan yhä useammin teksti on tallennettu digitaaliseen muotoon, ja sitä voi lukea haluamallaan välineellä.

”Oppikirjailijana kirjoitan ja suunnittelen kokonaisuuksia, jotka toimivat luokassa oppilaiden kanssa. Kustantaja auttaa tekstin muotoilussa ja aikatauluttaa tekemistäni, jotta kirja ilmestyy ajallaan.”

- Sini Lairio

”Minä kirjoitan kirjat ja kustantajan tehtävä on saattaa ne julkisuuteen.”

- Jörn Donner