Kustannussopimus

Mikä on kustannussopimus?

Kustannussopimuksessa määritellään ehdot, joiden perusteella tekijä saa korvauksen tekemästään työstä. Se on kirjailijan tärkein sopimus.

Kustannussopimus ei ole työsopimus, vaan kirjoittaja myy kustantajalle käsikirjoituksensa julkaisuoikeuden. Kustantamo saa sopimuksen perusteella oikeuden julkaista teoksen esimerkiksi painettuna kirjana, äänikirjana ja sähköisenä kirjana.

Kustannussopimus tehdään aina kirjallisesti ja sen ehtoihin tutustutaan huolellisesti. Sopimuksessa määritellään esimerkiksi tekijänpalkkio, joka on yleensä kaksiosainen. Se koostuu niin sanotusta taatusta ennakosta ja varsinaisesta palkkiosta. Ennakko maksetaan yleensä sopimuksen kirjoittamisen yhteydessä ja se toimii ennakkomaksuna tulevista tekijänpalkkioista.

Varsinainen tekijänpalkkio on yleensä prosenttiosuus kirjan myynnistä.

Suomen Kustannusyhdistys ja Suomen Kirjailijaliitto ovat tehneet yhteiset ohjeet kustannussopimuksen laatimisesta. Lue lisää: Hyvät käytännöt ja muistilista. Niinikään Suomen Kustannusyhdistys ja Suomen tietokirjailijat ry ovat laatineet yhteiset hyvät käytännöt ja muistilistan.

”Oppikirjailijana kirjoitan ja suunnittelen kokonaisuuksia, jotka toimivat luokassa oppilaiden kanssa. Kustantaja auttaa tekstin muotoilussa ja aikatauluttaa tekemistäni, jotta kirja ilmestyy ajallaan.”

- Sini Lairio

”Saan kustantajaltani paljon rakentavaa palautetta, ja ideoimme kirjan sisältöä ja visuaalisuutta yhdessä.”

- Molla Mills